Obmedzenia a nedostatky Google Analytics

Be smarted!

Obmedzenia a nedostatky Google Analytics

11. novembra 2012 Internet a internetový marketing 0

V predchádzajúcom článku o Google analytics sme uviedli výhody a možnosti tohto nástroja. Samozrejme ani Google Analytics nie je dokonalý a sú situácie, kedy je vhodnejšie iné riešenie. V nasledujúcich riadkoch uvedieme nevýhody alebo skôr nedostatky Google Analytics, s ktorými treba pri jeho používaní a implementácií počítať.

  • Google Analytics pri svojom meraní používa značky Java Scriptu, a teda ak príde niekto na vašu stránku, nástroj na webovú analytiku umiestní do návštevníkovho prehliadača jedinečný súbor cookies. Ak ma niekto vypnuté cookies alebo JavaScript, toho nevie Google Analytics odychtiť.
  • Návštevníci, ktorí sa preklikajú na vašu stránku z https stránok, nedokáže Google Analytics odchytiť, takže neviete odkiaľ prišiel
  • Google Analytics nie je možné prepojiť s inými PPC systémami okrem Google AdWords – rieši sa to pomocou otagovania reklamných odkazov UTM parametrom
  • Musíte sa uspokojiť s meraniami a štatistikami, ktoré sa v Google Analytics nachádzajú, alebo si ich viete nastaviť. Pri špeciálnych požiadavkách Vám Google asi nepomôže na požiadanie. Pri komerčných a drahých systémoch by ste možno dostali požadované riešenie ušité na mieru.
  • Pokiaľ uprednostňujete merania s využitím log súborov, musíte siahnuť po inom nástroji. Ako už bolo spomenuté Google Analytics používa na meranie Java Script. Druhý spôsob merania – je využívanie log súborov, do ktorých sa zaznamenávajú aktivity webového servera.
  • Jedna z výhod, ale niekto to môže považovať za nevýhodu je, že sa informácie o aktivitách na vašej stránke ukladajú na server v Googli. Je možné nastaviť aby sa zálohy ukladali aj u Vás, no nezabránite, aby ich mal aj Google.
  • Ak máte špeciálne požiadavky, alebo potrebujete prepojiť Váš analytický nástroj s inými systémami vo firme, budete asi musieť siahnuť po komerčných a finančne nákladných riešeniach.

Aj napriek týmto nedostatkom patrí Google Analytics k veľmi obľúbeným a rozšíreným nástrojom na celom svete. Našiel si mnoho svojich priaznivcov a okruh jeho používateľov sa stále rozširuje. Vďaka mnohým výhodám, ktoré sme spomenuli v článku výhody a možnosti Google Analytics, patrí ku nástrojom, ktorý sme si obľúbili aj my a používame ho pri sledovaní našich webov.
Pokiaľ chcete doplniť tieto informácie, budeme radi, ak prispejete svojou reakciou a podelíte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.

Pridaj komentár